بررسی عملکرد رصدخانه کوشیار گیلانی و برنامهریزی برای نخستین همایش بینالمللی نجوم در کمیسیون گردشگری شورای شهر رشت
بیستوپنجمین جلسه کمیسیون گردشگری شورای اسلامی شهر رشت با محوریت بررسی عملکرد ششماهه رصدخانه کوشیار گیلانی در پاییز و زمستان ۱۴۰۳ برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل شورای شهر رشت، محمدحسن عاقلمنش، رئیس کمیسیون گردشگری شورا، با تسلیت سانحه دلخراش بندر شهید رجایی و آرزوی بهبودی برای مجروحان حادثه، مناسبتهایی چون دهه کرامت، روز شوراها، روز کارگر و روز معلم را گرامی داشت و هفته نجوم را به کارشناسان حاضر و فعالان این حوزه تبریک گفت.
وی در ادامه از برگزاری نخستین همایش بینالمللی نجوم کوشیار گیلانی با حضور اساتید برجسته این حوزه و با مشارکت دانشگاههای تهران، گیلان و فردوسی مشهد خبر داد که به میزبانی شهرداری رشت در شهریورماه امسال برگزار خواهد شد.
رئیس کمیسیون گردشگری با بیان اینکه این رویداد میتواند نقطه عطفی در معرفی رصدخانه کوشیار گیلانی در محافل علمی ایران و منطقه باشد، گفت: این برنامه نگاه علاقهمندان به علم نجوم را به ظرفیتها و تجهیزات علمی فراهمشده در شهر رشت معطوف خواهد کرد.
عاقلمنش همچنین با اشاره به حضور هفتگی شهردار رشت در سازمان سرمایهگذاری برای پیگیری پروژههای بزرگ شهری، گفت: هدف، ایجاد یک قطب علمی و تفریحی در پهنه سوم تالاب عینک است؛ پروژهای که زیرساختهایی همچون جاده سلامت، مسیر دوچرخهسواری، رستوران آبی و روشنایی منطقه را شامل میشود.
وی با قدردانی از تلاشهای تیم رصدخانه کوشیار گیلانی افزود: فعالیتهای این مجموعه با دقت و سرعتی مطلوب در حال انجام است و از نگاه مدیریت شهری دور نمانده است. وی همچنین از راهاندازی نخستین سالن کروی نجوم کشور در این مجموعه ابراز خرسندی کرد و این دستاورد را مزیتی بینظیر برای جذب مخاطبان علمی دانست.
ایجاد قطب تخصصی پژوهشی نجوم در رصدخانه کوشیار رشت مورد نظر است/
نادر حسینی در این جلسه ضمن بیان اهمیت برگزاری همایش بینالمللی نجوم که شهریور امسال در رصدخانه کوشیار گیلانی برگزار میشود گفت: میزبانی این همایش شهرداری رشت است و اجراکننده، سه دانشگاه فردوسی مشهد، تهران و گیلان خواهند بود.
حسینی پس از ارائه گزارش عملکرد کارشناسان، ضمن تقدیر برای اقدامات صورت گرفته تاکید کرد: هدف از راه اندازی رصد خانه کوشیار گیلانی رشت ضمن ارائه خدمات به عموم جامعه و قشر دانش آموز ، تجهیزسازی رصدخانه در عالیترین سطح ممکن است به شکلی که نخبگان و پژوهشگران نجوم بخود جلب نموده و در آینده میزبان سمینارهای فنی و علمی پژوهشی حوزه نجوم باشد.
حسینی افزود: میخواهیم این مرکز به مرور حائز رتبه و جایگاه شاخص علمی در سطح کشور و منطقه شود و مجموعه مدیریت شهری رشت در تجهیزسازی و تهیه ملزومات تکمیلی همواره حمایتگری خواهد داشت.
این عضو شورا ضمن بیان لزوم ایجاد کتابخانه تخصصی در این مرکز گفت: شهرداری در حال تملک اراضی بیشتری است تا پارکینگ و سایر امکانات جانبی این مجموعه را تکمیل نماید.
لزوم تبلیغات محیطی و تقویت زیرساختها
در ادامه، علیزاده، معاون اجتماعی سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری رشت، با اشاره به ظرفیتهای علمی و اقامتی مجموعه، بر ضرورت تبلیغات محیطی مؤثر برای معرفی رصدخانه تأکید کرد و گفت: پل عابر پیاده مجاور مجموعه که فاقد تبلیغات است، میتواند بستر مناسبی برای این امر باشد.
وی همچنین با اشاره به مشکل آبگرفتگی منطقه و بالا بودن هزینه رفع آن، خواستار مساعدت سازمان عمران شهرداری شد.
گزارش عملکرد و توسعه زیرساختها
دکتر طباطبایی، استاد دانشگاه فردوسی مشهد و پژوهشگر حوزه نجوم، در سخنان خود با ارائه گزارشی تصویری از فعالیتهای ششماهه رصدخانه و چالشهای موجود، گفت: نخستین همایش بینالمللی نجوم کوشیار گیلانی با میزبانی شهرداری رشت و همکاری سه دانشگاه معتبر کشور، یعنی تهران، گیلان و فردوسی مشهد برگزار خواهد شد؛ رویدادی که میتواند بستر تعاملات علمی در سطح ملی و منطقهای را تقویت کند.
وی با اشاره به صرف بیش از ۲ میلیارد تومان طی دو مرحله برای تکمیل ساختمان رصدخانه از مهرماه گذشته، گفت: سالن آمفیتئاتر، سیستم صوتی مناسب و تجهیزات تکمیلی در حال نصب است.
طباطبایی به توافق با سازمان جهاد کشاورزی در بخش اقامتی اشاره کرد که موجب ایجاد ۵۶ درصد ضریب اشتغال شده است و افزود: ایجاد فروشگاه مواد غذایی، خدمات گردشگری و فروشگاه صنایعدستی نیز در برنامه قرار دارد.
طباطبایی به برخی چالشهای موجود از جمله حضور سگهای ولگرد، نبود انبار و فقدان روشنایی مسیرهای منتهی به مجموعه اشاره کرد و گفت: با وجود نصب دوربینهای متعدد، برای تأمین روشنایی همچنان نیازمند حمایت مدیران شهری هستیم.
وی در پایان با اشاره به راهاندازی کلاسهای آموزشی در سه گروه سنی کودک، نوجوان و بزرگسال، اظهار داشت: در ششماهه گذشته ۱۶۴ برنامه آموزشی برای ۸ هزار و ۴۵ دانشآموز برگزار شده و برنامههای تخصصی رصد نجوم و استهلال نیز برای بزرگسالان ارائه شده است.
گفتنی است رصدخانه کوشیار گیلانی همهروزه از ساعت ۸ صبح تا ۱۰ شب آماده خدمترسانی به علاقهمندان است.